fra inntrykk til uttrykk

Tips ved filoverføring

Her er noen tips som kan være til hjelp når du skal overføre filer:

Hvis du har spørsmål ring gjerne Geir Oscar på telefon 51 81 49 15.

Bilder

De fleste layout-programmer lenker bildene til eksterne filer, og bildene du ser i dokumentet er ofte kun forhåndsvisninger. Husk derfor å sende over alle bildene.

CMYK og RGB

Vi foretrekker at bildene er i RGB-format. Det fungerer mye bedre når vi legger inn våre profiler og CMYKer dem.

Oppløsning på bilder

En av betingelsene for at bildekvaliteten i en ferdig trykksak skal bli bra, er at bildene har høy oppløsning. Bilder hentet fra websider er ofte bare 72 dpi og skalert for å passe skjermbildet. Disse bildene er ikke gode nok. Det anbefales å levere bilder med en oppløsning på 300 dpi i TIFF, EPS eller JPG. Bildene bør ikke forstørres noe særlig mer enn 120 %.

Illustrasjoner

Vektor- og objektbasert grafikk som logoer o.l. bør leveres som Illustrator eller Freehand EPS. Disse filene kan forstørres ubegrenset.

Fonter

Alle fonter som skal brukes i trykksaken må legges ved, helst som PostScript-fonter. I enkelte dokumenter, f.eks. PDF, er det ikke nødvendig å legge ved fonter.

Prøvetrykk

Ta gjerne med en utskrift eller prøvetrykk som viser hvordan trykksaken ser ut. Da kan problemer med tekstklipping og elementplassering enklere oppdages. Ta gjerne en sort/hvit-utskrift.

Utfallende elementer

Dokumenter som har utfallende elementer må ha minst 3 mm utenfor kanten av nettoformatet for å unngå glipper ved skjæringen.

Microsoft-produkter

Det finnes ikke programmer fra Microsoft som er tilpasset profesjonell 4-fargeproduksjon. Dokumenter som er laget i Office-pakken er tilpasset vanlig fargeutskrift for små printere (kontorbasert). Det er likevel mulig å trykke Microsoft-dokumenter på en tilfredsstillende måte dersom man lager høyoppløselig pdf.

Dokument til trykk

Det anbefales å levere dokumentene i PDF-format. Erfaringsmessig er det minst problemer med disse dokumentene. Bruk gjerne Adobe Acrobat Professional eller Acrobat Destiller for å lagre dokumentet som PDF (velg ”Lagre for utkjøring”). Andre aksepterte dokumenter er InDesign og QuarkXPress.